kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Nie kultywujemy tradycji
2007/4/8 0:10:00

Wydawałoby się, że Święta sprzyjają wspomnieniom i kultywowaniu tradycyjnych obrzędów, jak pokazują jednak badania CBOS, w domach 65% Polaków nie ma jakichkolwiek tradycji rodzinnych. Wierność zwyczajom dziadków deklaruje jedynie 15% badanych. Około 13% przyznaje, że zarzuciło istniejące niegdyś w danych familiach obyczaje.


W teorii wypadamy znacznie lepiej - aż 74% Polaków sądzi, że powinno się przekazywać młodszemu pokoleniu obyczaje przodków. Osoby przywiązane do rodzinnych zwyczajów częściej obchodzą Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Co jedenasty badany deklaruje, że kultywowane są w jego domu zwyczaje kulinarne, przyrządzane są danie tradycyjnej kuchni polskiej, bądź potrawy nieodłącznie związane z określonymi świętami. Rzadziej wymieniana spotkania , biesiady i zjazdy rodzinne (8% respondentów), a także spędzanie wolnego czasu gronie najbliższych (6%) w postaci uroczystych kolacji czy wspólnego muzykowania.

CBOS zapytał Polaków także o zainteresowanie rodzinnymi historiami. 61% respondentów mówi, iż chce poznawać dzieje przodków, 58% twierdzi, że tematy te stanowią przedmiot rozmów w rodzinie. Mimo takich deklaracji jednak niewielu ludzi zna historię krewnych, jakąkolwiek wiedze o pradziadkach posiada zaledwie 11% Polaków, o dalszych przodkach zaś- tylko 3%. 39% ma wiadomości dotyczące faktów z życia dziadków a 32% ogranicza się do znajomości spraw dotyczących rodziców.


Senior.pl
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dziadkowie, kulinaria, tradycja, zwyczaje, Święta


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»